Manzanita Hall

A radical renovation of the mid-century Manzanita Hall student residence preserved an architectural icon, maintained the Arizona State University Tempe campus identity, and creatively reimagined interior spaces to create a sense of community for students.

Client

American Campus Communities, Arizona State University

Location

Tempe, AZ

Category

Architecture /
Campus Environments /
Residential Life /

Stats

211,000 SF

810 Beds

1.8 Acres

LEED Silver

Originally designed in 1967, the 15-story Manzanita Hall was the tallest building in Arizona when it opened. With its unique geometric exterior design the dormitory became an immediate icon on the Arizona State campus. However, after over 40 years of housing more than 40,000 students, the residence hall was in poor condition and no longer served students’ needs. ASU hired SCB to conduct a feasibility study to explore renovation or replacement strategies for the 810-bed residence hall. The study revealed that replacement would be a far easier undertaking; however, the University ultimately decided to renovate the building due to its iconic character and the importance of its place in the memories of alumni. ASU retained SCB and Studio Ma to work with American Campus Communities to complete a full renovation of Manzanita Hall.

15
floors

Awards

2015 AIA Arizona Distinguished Building Honor Award

2015 Student Housing Business Innovator Award, On-Campus: Best Renovation of Existing Dorm

2015 USGBC Arizona Chapter, Heavy Medals Award

2014 SCUP/AIA-CAE Excellence in Architecture for Restoration or Preservation – Honor Award

The renovation sought to improve physical and social connections, increase natural light into the building, and integrate technologies for today’s increasingly connected students. The design team found an opportunity to add two-story communal lounges and kitchens within new “found space” by extending the original northwest exterior wall to the L-shaped shear walls and adding floor-to-ceiling glass. The original exterior bracing is now part of the interior, demarcating each lounge’s mezzanine.

The new exterior enclosure system was designed to work with the existing structural bracing system expressed on the exterior of the building. By eliminating the existing infill windows and wall panels and setting the new exterior wall behind the structural braces, the design team visually accented the iconic braces, giving the building a more crisp graphic character. This solution also allowed for the new enclosure to run uninterrupted behind the braces and consequently perform at a higher thermal efficiency.

Working within the constraints of the existing building, the design team reconfigured the floor plans to accommodate a more efficient layout, consisting of suites of two double-occupancy rooms with a shared bathroom. Significant physical surveying and space planning ensured that the new floor layouts for suites and bathrooms did not interfere with the building’s existing structural elements. The planning of the new plumbing chases faced challenges due to existing post-tension slabs and interior shear walls, which could not be eliminated or encroached upon.

The design team sought to enhance the overall sense of community on the site, redesigning landscape and hardscape elements to achieve a more inclusionary character for the building.

810
Beds

The decision to reuse the building established the university’s commitment to sustainability, which became a priority for the project. The new recessed exterior envelope integrated with the iconic exterior precast provides greater energy performance and enhanced exterior shading. These and other upgrades led to the project achieving LEED Silver certification.

*ASU retained SCB and Studio Ma to work with American Campus Communities to complete a full renovation of Manzanita Hall, with Studio Ma as the Architect of Record and SCB as the Associate Architect.