The Laurel

The Laurel is a 565,000-square-foot mixed-use residential tower located on Philadelphia’s iconic Rittenhouse Square. The stone-clad entry pavilion respects the historic street wall through its contextual materiality and rhythmic articulation, while the 48-story stepped, glass and metal panel tower provides a modern complement to the pre-war architecture of the area.

Client

Southern Land Company

Location

Philadelphia, PA

Stats

565,000 SF

48 Floors

24,000 SF Retail

The Laurel sets a new standard for urban luxury living in Philadelphia. The building features 54 condominium units, a number of luxury apartments, and 24,000 SF of ground-floor retail fronting Walnut, Sansom, and 20th streets. The building is crowned with a glass-encased structural frame that will be illuminated in the evening. The mixed-use nature of the project required the design team to develop two unique amenity programs- one for the condo owners and one for the residents of the apartments.

The condo amenity deck is located on the 26th floor and was designed to be a peaceful retreat from the city below. Amenity offerings are focused on wellness and include an indoor pool, fitness and yoga studios, and a lounge with terrace overlooking Rittenhouse Square. A larger amenity program for the apartments is located on the 3rd floor and seeks to engage with the spirit and energy of the city. The design for this floor is geared towards young professionals and seeks to foster a sense of community among residents. This floor features an outdoor pool and landscaped deck, fitness club, game room with demonstration kitchen/bar, as well as a library and music room.

Located on the last undeveloped parcel of Rittenhouse Square, SCB’s design for The Laurel responds to its historic and urban surroundings.