Valvoline

SCB was chosen for both the architectural and interior design of the 162,000-square-foot, four-story, build-to-suit headquarters for Valvoline. Located in Lexington, KY, the project was designed to support a growing staff of 500 employees by creating a unique, open, and flexible workplace that reflects the legacy and future of the Valvoline brand.

Client

Verus Partners

Location

Lexington, KY

Category

Architecture /
Office /

Stats

162,000 SF

4 Floors

SCB’s design response is a composition of two four-story office bars that connect to a central glass volume, forming a V-shaped and landscaped vehicular drop-off court. The connection provides an open office environment, which allows for natural daylighting and views of the surrounding landscape. The open spaces provide numerous areas designated for collaborative work. The double-height lobby space showcases Valvoline’s identity exhibitions, as well as amenities such as a cafeteria, fitness center, and credit union.

The exterior and interior architecture communicates the 150-year heritage of the brand as a leader in the racing industry, while capturing the future of their technology and product innovation. Key design drivers were to energize and galvanize employees by showcasing the brand’s power, and to offer a work-life balance and facilitate healthy lifestyles for employees. SCB created a space that supports a comfortable workplace while also providing a brand experience for visitors.