Canal Station

SCB is leading the repositioning of 801 South Canal into Canal Station, a new workplace hub in Chicago’s South Loop. The 6-story, 850,000-square-foot former single tenant office building is next to the newly renovated Old Post Office and stretches almost a full city block.

Client

601W Companies and Telos Group

Location

Chicago, IL

Category

Architecture /
Office /
Interior Design /
Repositioning /

Stats
850,000 SF

6 Floors

The design for the new multi-tenant redevelopment takes advantage of the existing high bay large floorplates, concrete structure, loading docks, and utility infrastructure to deliver a highly amenitized workplace that can meet the needs of a broad range of tenants including emerging creative industries, financial and professional services, and science and technology companies. Significant upgrades to the building façade allow for more natural light within the building, as well create a new identity for the building’s main entry.

Inside, the lobby is completely reimagined, incorporating a new monumental stair and a signature media screen. A new security desk is envisioned as a sculptural art form, serving as a central focal point within the generous volume of the lobby. Layered materials and textures of bleached maple, cold-rolled steel metal screens, and concrete floors offer a sophisticated urban ambiance and sense of welcome to the space. New retail spaces envisioned for cafes or bars open to the lobby, activating the space.

The second floor hosts a new tenant amenity program designed with a hospitality-focused look and feel. A luxurious and cozy feeling bar and lounge area features a dark-colored terrazzo bar paired with custom rattan seating niches and modern lounge furnishings. A two-sided fireplace defines the lounge from a generous pre-function area and flexible conference center. Also located on this level is a 5,000-square-foot state-of-the-art fitness center that, in addition to cardio and strength building equipment, offers a fitness-on-demand studio as well as self-guided digital workout mirrors.

All of the amenity spaces have access to a new 4,000-square-foot outdoor terrace along the east side of the building, offering views to the Loop and the iconic Willis Tower.